FAQ
OFTE STILTE SPØRSMÅL:
Skal jeg oppsøke lege før jeg går til kiropraktor?
Du trenger ikke å oppsøke lege før du går til kiropraktor. Kiropraktoren er autorisert som primærkontakt og kan foreta en selvstendig vurdering av ditt problem på lik linje med legen din. Kommunikasjon mellom lege, pasient og kiropraktor er viktig for at fastlegen din skal kunne følge deg opp og ha en god oversikt over forandringer i din helsesituasjon. Kiropraktorene ved Kongsberg Teknologipark sender regelmessig tilbakemeldinger til fastlege ved kundenes samtykke.
Skal jeg oppsøke kiropraktor eller fysioterapeut?
Mange er usikre på om det er muskler eller ledd som er årsak til smertene.
Kiropraktoren behandler begge deler og henviser til fysioterapeut dersom det er behov.
Hva er forskjellen mellom kiropraktor, naprapat og osteopat?
Den største forskjellen ligger i utdannelsen og kvaliteten på denne.
Kiropraktoren har offentlig godkjenning fra helsedirektoratet for å drive sin virksomhet og har en kvalitetssikret 5 års universitets utdannelse og ett års turnustjeneste. Naprapater og Osteopater har kortere utdannelse og er ikke offentlig godkjent.
Osteopater har en litt annen tilnærming til muskelskjelettsystemet enn det kiropraktorer har og fokuserer sterkere på sammenhengen mellom organiske lidelser og feilfunksjoner i ryggen. Osteopater som er utdannet i USA og Australia har en noe forskjellig teoribakgrunn enn osteopater som er utdannet gjennom private kurs i Skandinavia. Sistnevnte er ikke kvalitetssikret gjennom internasjonale utdanningsorganisasjoner.
Både osteopater og naprapater har søkt om offentlig godkjenning av sine profesjoner men ikke fått dette etter vurdering av helsedepartementet. En slik godkjenning baseres i stor grad på utdanning og forskning. Man kan regne med å møte utøvere av varierende kvalitet både hos kiropraktorer, osteopater og naprapater. Det er mange kunnskapsrike og dyktige utøvere blant de forskjellig profesjonene, men det er tryggest å velge en utøver fra en yrkesgruppe som er kvalitetssikret gjennom offentlige godkjenninger.
Hva er knekkelyden?
Knekket som mange forbinder med kiropraktorbehandling er lyden av en gassboble som dannes inne i leddet idet leddflatene separeres. Gassboblen forsvinner etter hvert (ca 20 minutter) som kroppen produserer tilstrekkelig med leddveske for å fylle opp det økte volumet i leddet. Leddet smøres og bevegeligheten blir bedre. Samtidig påvirkes en strekkrefleks i muskulaturen rundt leddet som gjør at muskelen slapper
bedre av og jobber lettere.
Jeg har beinskjørhet, kan jeg gå til kiropraktor?
Ja, kiropraktoren har mange skånsomme og effektive behandlingsmetoder å velge fra som trygt kan brukes på pasienter med beinskjørhet (osteoporose). Kiropraktoren kan også rekvirere røntgenundersøkelser som kan kartlegge graden av osteoporose og vurdere hvorvidt smertene kommer fra små mikrobrudd i virvlene eller fra ledd og muskulatur.
Er det bivirkninger ved kiropraktorbehandling?
Ja, som ved all effektiv behandling finnes det bivirkninger. Disse er kortvarige og ufarlige.
De fleste opplever litt lokal ømhet etter behandlingen. Eventuelle bivirkninger oppstår i løpet av de første 4 timene etter behandling og varer
i mindre enn ett døgn. Alvorlige bivirkninger forkommer svært sjeldent.